Wie zijn wij?

Alternatiba: Verander het systeem niet het klimaat!

Repas-Alternatiba-agriculture-alimentation 

We roepen alle verenigingen, groeperingen en individuen op die strijden voor een ecologische en sociale transitie, om ons te vervoegen bij de voorbereiding van Alternatiba, een nationale actiedag te Brussel op 13 september 2015.

 

Alternatiba? Een decentrale beweging van Europese burgers mobiliseert zich met het oog op de klimaattop in Parijs eind 2015: de COP 21.

 

Eind 2015 vindt de 21ste conferentie plaats van de VN over de klimaatverandering. Zes jaar na de zeer gemediatiseerde ontmoeting in Kopenhagen hebben de regeringsleiders zich publiek geëngageerd om een nieuw internationaal akkoord af te sluiten in de strijd tegen de klimaatverandering na 2020. De klimaatwetenschappers zijn formeel: onze uitstoot van broeikasgassen moet beginnen dalen vóór 2020 willen we de drempel van 2°C niet overschrijden en onomkeerbare schade aan deze planeet vermijden.

 

Gezien het gebrek aan daadkracht van de regeringen om zich echt te engageren voor het klimaat en de lobby van de multinationals die zich tegen elk goed akkoord kant zijn de mobilisatie van het grote publiek en het opnieuw in handen nemen van onze toekomst noodzakelijk.

 

De inzet van ons allen is vandaag een prioriteit om de klimaatuitdaging aan te gaan die in werkelijkheid een fantastische kans is om een meer menselijke toekomst op te bouwen. In oktober 2013 hebben in Bayonne (FR) de burgers een sterke mobilisatie teweeggebracht met oog op de klimaattop in 2015. Opdat er weer geen top zou zijn zonder resultaat wilden ze met lokale, concrete, rechtvaardige en solidaire oplossingen tonen aan het grote publiek dat het mogelijk is om de broeikasgassen sterk te verminderen.

 

Honderden verenigingen en vrijwilligers hebben een uniek evenement georganiseerd: Alternatiba. Alternatiba is een groot alternatief dorp in de publieke ruimte met stands, tentoonstellingen, workshops, discussieruimtes, conferenties, een wandeling langs artistieke creaties en concerten… Het doel: de veelheid van bestaande alternatieven tonen om de klimaatverandering aan te pakken.

 

In Bayonne was het succes enorm! 12.000 mensen kwamen kennismaken met de mogelijke individuele, collectieve, territoriale en systemische oplossingen voor de klimaatverandering en met oplossingen voor de energiecrisis op zowat alle vlakken van het dagelijks leven (landbouw, voeding, energie, wonen, transport, consumptie, financiën, werk, scholing, water…).

 

Niet enkel bestaan dergelijke oplossingen maar bovendien kunnen ze, indien collectief toegepast, een meer warme, solidaire, aangename en wenselijke samenleving mogelijk maken.

 

Volgend op dit grote succes hebben de organisatoren van Alternatiba Bayonne een oproep gedaan: Laten we honderden Alternatiba’s overal in Europa creëren!

 

Vele steden hebben reeds gevolg gegeven aan deze oproep (60 projecten in de maak: Parijs, Nantes, Bordeaux, Saint-Jean de Luz, Pau, Lille, Toulouse, maar ook Genève, Tahiti, Wenen…

images

Brussel sluit zich ook aan bij dit initiatief!

 

Doelstellingen van de mobilisatie?

  1. Verspreiden van de boodschap van dringende klimaatactie, sensibiliseren van het grote publiek en de verkozenen de noodzaak verduidelijken van een snelle en drastische daling van de broeikasgassen, ter sprake brengen van de dramatische gevolgen van de afwezigheid van een ambitieus, doeltreffend, veeleisend en rechtvaardig internationaal klimaatakkoord
  2. Tonen dat de bestaande oplossingen binnen ons bereik liggen, jobs kunnen creëren, bijdragen tot een meer menselijke wereld en hierdoor een mogelijke demobilisatie vermijden ten gevolge van negatieve gevoelens en onmacht bij de ernst en de omvang van de klimaatuitdaging
  3. Oproepen om zo snel mogelijk de sociale,energetische en ecologische transitie te starten die noodzakelijk is om ernstige en onomkeerbare schade ten gevolge van het klimaat te vermijden
  4. Iedereen verenigen die begaan is met de klimaatverandering om de alternatieven uit te dragen en pleiten op individueel, collectief en politiek niveau voor een andere wereld en andere manieren om samen te leven

 

Indien u vragen heeft, kunt u ons contacteren op brussels@alternatiba.eu of op het nummer 0485/35.92.88.

 

Voeg u bij de dynamiek van Alternatiba door deel te nemen aan de uitwerking van één van de thematische ruimtes van het dorp en verspreid uitgebreid de informatie in jullie netwerken.

 

Verenigingen die de lancering van Alternatiba Brussel steunen of hun interesse betoond hebben: Altertour, les Amis de la Terre Belgique, Associations 21, Asmae, Landelijk Brussel, CEO, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, Climate Express, CNCD, Concord Europe, de Cycloperativa, Energiris, Esperanzah, de Réseau des Consommateurs Responsables, la Foire aux Savoirs-faire, Financité, Friends of the Earth Europe, Greenpeace België, le Gracq, Irisnet, les Compagnns de la transition, le musée du capitalisme, l’Heureux Nouveau, Oxfam, Poseco, Présence et Action Culturelle, Rencontre des Continents, Rescoop

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *